.

.


duminică, 19 iunie 2011

Amarilis -(Crinul roșu)



Crinul Amaryllis este o planta cu bulbi mari si rotunzi, fiecare bulb avand o dimensiune de 5-10 cm in diametru. Acestia au mai multe straturi din care pornesc frunzele ascutite, verzi, lungi de aprox. 30-50 cm si groase de 2-3 cm., dispuse pe doua randuri.




 Frunzele apar toamna sau primavara devreme - in regiunile mai reci si se usuca si cad la sfarsitul primaverii, cand bulbii intra in stare de repausAmaryllis belladonna se inmulteste prin separarea bulbilor si chiar divizarea celor mari, la perioade de 3-4 ani, odata cu transplantarea.. tarziu, fiecare bulb produce unul sau doi pedunculi lipsiti de frunze, avand in varf  un manunchi de 2-12 flori, in forma de palnie. Fiecare floare are un diametru de 6-10 cm si dispune de 6 tepale (trei sepale externe,  trei petale interne, toate prezentand elemente comune).


Culoarea obisnuita a florilor este alba, acestea prezentand ramificatii rosu-aprins. Totusi, culorile naturale de roz sau purpuriu sunt cel mai des intalnite la aceste plante. Denumirea populara "crinul de iarna" provine de la modalitatea de inflorire - in momentul in care isi pierde frunzele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu